Resepi Dodol
Bahan bahan:
1 gantang tepung pulut, 3 liter air suam, 2 liter santan pekat, 3 kg gula melaka, 3 kg gula pasir
Cara membuatnya:
Bancuh tepung pulut dengan air suam . Masukkan ke dalam kuali dan masak atas api sederhana. Bila mendidih masukkan santan. Kacau lagi hingga mendidih. Masukkan gula melaka dan gula pasir. Kacau selalu supaya adunan tidak melekit. Masak hingga benar benar likat. Sejukkan dan bolehlah dipotong.
-: Selamat Mencuba :-
Bahan bahan:
1 gantang tepung pulut, 3 liter air suam, 2 liter santan pekat, 3 kg gula melaka, 3 kg gula pasir
Cara membuatnya:
Bancuh tepung pulut dengan air suam . Masukkan ke dalam kuali dan masak atas api sederhana. Bila mendidih masukkan santan. Kacau lagi hingga mendidih. Masukkan gula melaka dan gula pasir. Kacau selalu supaya adunan tidak melekit. Masak hingga benar benar likat. Sejukkan dan bolehlah dipotong.
-: Selamat Mencuba :-
0 comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.