Resepi CHEESE CAKE
Bahan-Bahan: [Ingredients]
BASE
1 biji span biasa/vanilla nipis dalam acuan bulat 9 inci
INGREDIENTS A:
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla
INGREDIENTS B:
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar
1 s/b tepung jagung
Hiasan..cream coklat cair
Oven setting 150'C
Masa Bakar 1 jam secara steam-bake
Cara Memasak: [Cooking Instruction]
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dan gebu.
5. Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada kek span nipis tadi.
8. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.
9. Bakar sehingga masak.
10. Kelauarkan kek dan sejukkan. Hiaskan dengan coklat cair.
11. Bila nak potong gunakan pisau pelastik yg telah dicelupkan dalam air panas.
Bahan-Bahan: [Ingredients]
BASE
1 biji span biasa/vanilla nipis dalam acuan bulat 9 inci
INGREDIENTS A:
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla
INGREDIENTS B:
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar
1 s/b tepung jagung
Hiasan..cream coklat cair
Oven setting 150'C
Masa Bakar 1 jam secara steam-bake
Cara Memasak: [Cooking Instruction]
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dan gebu.
5. Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada kek span nipis tadi.
8. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.
9. Bakar sehingga masak.
10. Kelauarkan kek dan sejukkan. Hiaskan dengan coklat cair.
11. Bila nak potong gunakan pisau pelastik yg telah dicelupkan dalam air panas.
-: Selamat Mencuba :-
0 comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.