Resepi Puding Lapis
Bahan A:
½ bungkus agar-agar
125 ml air laici
10 biji buah laici
200 ml air
125 gram gula
Sedikit pewarna merah
Bahan B:
½ bungkus agar-agar
200 ml air
125 gram gula
½ tin krim jagung
¼ tin susu cair
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung beras
Sedikit pewarna kuning
Bahan C:
½ bungkus agar-agar
200 ml air
2 keping roti
1 sudu kecil serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung
125 gram gula
Cara penyediaan:
Untuk menyediakan bahan A, masak agar-agar dengan air hingga mendidih.
Masukkan gula, air laici, buah laici dan pewarna merah. Kemudian tuang ke dalam bekas.
Untuk menyediakan bahan B, masak agar-agar dengan air hingga mendidih.
Masukkan gula, susu cair, krim jagung, tepung jagung, tepung beras dan sedikit pewarna kuning. Kacau sehingga masak. Kemudian tuangkan ke dalam bekas di atas bahagian A tadi.
Untuk menyediakan bahan C pula, rendam roti bersama koko sehingga kembang. Masak agar-agar bersama air sehingga mendidih. Masukkan gula, serbuk koko roti yang direndam serta tepung jagung. Kacau hingga betul-betul masak. Kemudian tuang ke atas bahan B tadi. Biarkan sejuk dan memejal. Hiaskan dengan hirisan limau dan kulit kayu manis.
-: Selamat Mencuba :-
Bahan A:
½ bungkus agar-agar
125 ml air laici
10 biji buah laici
200 ml air
125 gram gula
Sedikit pewarna merah
Bahan B:
½ bungkus agar-agar
200 ml air
125 gram gula
½ tin krim jagung
¼ tin susu cair
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung beras
Sedikit pewarna kuning
Bahan C:
½ bungkus agar-agar
200 ml air
2 keping roti
1 sudu kecil serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung
125 gram gula
Cara penyediaan:
Untuk menyediakan bahan A, masak agar-agar dengan air hingga mendidih.
Masukkan gula, air laici, buah laici dan pewarna merah. Kemudian tuang ke dalam bekas.
Untuk menyediakan bahan B, masak agar-agar dengan air hingga mendidih.
Masukkan gula, susu cair, krim jagung, tepung jagung, tepung beras dan sedikit pewarna kuning. Kacau sehingga masak. Kemudian tuangkan ke dalam bekas di atas bahagian A tadi.
Untuk menyediakan bahan C pula, rendam roti bersama koko sehingga kembang. Masak agar-agar bersama air sehingga mendidih. Masukkan gula, serbuk koko roti yang direndam serta tepung jagung. Kacau hingga betul-betul masak. Kemudian tuang ke atas bahan B tadi. Biarkan sejuk dan memejal. Hiaskan dengan hirisan limau dan kulit kayu manis.
-: Selamat Mencuba :-
0 comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.