Biskut Bintang Kayu Manis

Resepi Biskut Bintang Kayu Manis

Bahan-Bahan: [Ingredients]
- 200 gm tepung serba guna
- 480 gm badam, dikisar halus
- 390 gm gula halus
- 5 biji telur putih
- 320 gm gula aising
- 15 gm serbuk kulit kayu manis
- 2 biji putih telur - aising royal
- 350 gm gula aising, diayak - aising royal
- 2 titik perahan limau susu - aising royal
Cara Memasak: [Cooking Instruction]
- Satukan semua bahan dan gaul hingga rata. Jika adunan terasa kering, tambah putih telur. Jika terlalu lembik, tambah gula aising. Canai adunan setebal 1.25 cm.

- Ratakan aising royal di atas adunan dan simpan sejam di dalam peti sejuk hingga adunan keras sedikit.

- Celup acuan bintang ke dalam tepung lalu terap adunan ini.

- Susun biskut di atas dulang bakar yang dilengserkan dengan sedikit mentega dan dialas kertas minyak.

- Bakar 10-15 minit pada suhu 180'C.

- Untuk menyediakan aising royal, satukan semua bahan aising royal dan gaul hingga sebati.

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.